14.2.18

Mus z białej czekolady z kisielem jagodowym

Walentynki to może i święto-ściema, którego zadaniem jest napędzać gospodarkę. Wyprodukować wszystko w kształcie serca, a tego czego się w takim kształcie wyprodukować nie da, zapakować do sercowego pojemnika, albo przynajmniej obwiązać czerwonym papierem, lub różową wstążką z niekończącym się napisem "I love you". Z drugiej zaś strony jak każdy pretekst do wnoszenia toastów jest dobry, tak i każdy jest dobry na prezenty, a jeszcze lepszy na wyznanie sobie miłości. Kiedy ostatnio powiedziałaś/eś swojej drugiej połówce, że ją kochasz i kiedy sam to usłyszałaś/eś ? Należysz do grona tych osób, które słowami "kocham Cię" kończą każdą rozmowę telefoniczną i każdy dzień ? czy są to dla Ciebie prawdziwie magiczne słowa, których używasz w wyjątkowych sytuacjach ? Ja przyznaję, że nie nadużywam tego stwierdzenia. Jest kilka osób, którym mogłabym i chciałabym to powiedzieć, albo mówić częściej, tymczasem liczę chyba na to, że te osoby same się domyślą, albo, że to przecież oczywistość o której nie trzeba przypominać. A przecież każdy lubi być utwierdzany w uczuciach, na czele ze mną! (zadaje czasami to głupie pytanie "kochasz mnie?", chociaż doskonale znam odpowiedź) Ja jestem człowiek uczuciowy, przeżywający, ale za cholerę nie potrafiący okazywać uczuć. Co zrobisz, Panie, taki egzemplarz się trafił...to ja może coś słodkiego chociaż dam. A dziś jest baaardzo słodko, tak słodko jak u tych świeżo zakochanych, co to sobie z dziubków jedzą, tak słodko, że bardziej słodko to już być nie może. Dla zachowania pozorów równowagi jest też kwaśny, niesłodzony kisiel.


Mus z białej czekolady z kisielem jagodowym

Składniki (2 porcje):

Kisiel:
  • 100 g jagód/borówek
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mus:
  • tabliczka białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone
Przygotowanie:
  1. Do rondelka wsypać jagody/borówki. Zalać pół szklanki wody, zagotować. 
  2. Do pozostałęj części wody dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać  energicznie, żeby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone i zmiksować aż powstanie gładka, puszysta masa.
  4. Do szklanek wlać kisiel, na górę mus czekoladowy. Ozdobić owocami lub jadalnymi kwiatami. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. 


1 komentarz:

  1. Chętnie przygotuje sobie taki deserek, po obiecie pewnie smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP