24.5.17

Lemoniada rabarbarowa

Mogę się zabawić we wróżkę i przewidzieć, że dziś w Polsce jest piękna, słoneczna pogoda. Przynajmniej w okolicach Katowic czy Krakowa. Jeżeli u mnie, na północy Niemiec jest słonecznie, to taka sama pogoda jest dwa dni później właśnie w tych rejonach. Sprawdzone wielokrotnie, skuteczność 90%. Jeżeli faktycznie jest pięknie i słonecznie od rana to zróbcie sobie lemoniadę. Najlepiej rabarbarową, bo idealnie gasi pragnienie. Z nutą wanilii, lekko cierpka, nie za słodka i o takim pięknym, intensywnym kolorze. 
Lemoniada rabarbarowa

Składniki:
  • 1 l wody
  • 450 g rabarbaru
  • 1 laska wanilii
  • 5 łyżek brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać miąższ, dodać do rabarbaru razem z laską i cukrem. Zalać 500 ml wody i gotować aż rabarbar będzie miękki. 
  2. Sok odcedzić najlepiej na gazie. Uzupełnić pozostałym 500 ml wody, schłodzić. 
  3. Podawać z kostkami lodu


2 komentarze:

  1. Świetna musi być ta lemoniada. Rabarbar w sam raz nadaje się na upały. Muszę kiedyś przy chwili wolnego czasu zrobić coś takiego.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP