26.5.17

Bulgur na słodko

Chciałam napisać, że to idealne śniadanie na weekend. Bo w weekend jest zawsze bardziej kolorowo, zdrowo i powoli. Ale ta propozycja jest tak szybka, że idealna również na inne dni tygodnia. Tak jak owsianka. Wystarczy wstać dosłownie kwadrans wcześniej, wstawić kaszę do gotowania, w tym czasie nastawić kawę, zrobić make-up a może i uda się podjąć decyzję co do stroju. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać owoce czy inne, ukochane dodatki i już. Bez większej sztuki, bez pilnowania, mieszania czy studzenia. 


Bulgur na słodko

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1,5 szklanko wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • owoce
Przygotowanie:
  1. Kaszę zalać 1,5 szklanki wody (kaszy nie gotować w woreczku), dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie niemal całą wodę, ok 15-20 minut
  2. Zdjąć z ognia, odstawić, żeby kasza wsiąkła jeszcze resztę wody, jeżeli nie wsiąknie całości, odlać nadmiar wody.
  3. Przełożyć do miseczki, dodać owoce.


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! Do tej pory jadałam tylko na wytrawnie kaszę bulgur ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP